Case

Hypermoderniseren met Cloud

Het succesverhaal van Alfen

Veel hobby’s, weinig tijd. Dat is de huidige situatie van Roxana van der Hoogt, IT director bij Alfen N.V. Het internationale bedrijf groeit namelijk snel. Alfen opereert steeds internationaler en het productaanbod wordt steeds geavanceerder. In zo’n geval kan je ervoor kiezen iedere afdeling z’n eigen gang te laten gaan met applicaties, maar toekomstbestendig is dat niet. Daarom bevindt de gehele organisatie zich momenteel in een digitale transformatie. Eén van de belangrijkste doelen: Cloud inzetten om de schaalbaarheid te vergroten en de meest veilige en moderne technieken te kunnen toepassen. En dat begint vorm te krijgen.

Alfen BV

Ondersteund door de experts van Weolcan leidt Roxana deze digitale transformatie, die zich momenteel bevindt in de fase die volgt ná de cloudmigratie: die van Cloud Governance, waarin processen en mensen worden klaargestoomd voor een hypermoderne manier van werken. Dat is druk, maar iedere minuut waard, zo vertelt ze vanuit het hoofdkantoor in Almere.

Amerika heeft Tesla, wij hebben Alfen

Alfen is een typische stille kracht: je hoort er weinig over, maar in de tussentijd zijn hun producten en diensten bepalend voor ons land. Steek je ergens een stekker in een stopcontact? Dan is de kans groot dat de getapte stroom gebruiksklaar is gemaakt in één van de vele transformatorstations. Het in 1937 opgerichte Alfen werd er groot mee, en is nog steeds de hoofdleverancier van transformatorstations in Nederland. Toch is dat slechts een deel van het verhaal. Alfen produceert systemen die het stroomnet slimmer maken (het zogenaamde smart grid) en specialiseert zich daarnaast in de productie van elektrische laadpalen en energieopslagsystemen. Zo zit er een beetje Alfentechnologie in de meeste aspecten van ons dagelijks leven. Toen het bedrijf in 2018 naar de beurs ging en dezelfde patronen liet zien als het bedrijf van Elon Musk, had journalist Malini Witlox de vergelijking dan ook snel gemaakt: ‘Amerika heeft Tesla, wij hebben Alfen.’  

Oude bekenden

Vóór de digitale transformatie was Alfen al bezig met cloudtechnologie. Het slimme stroomnet wordt immers slim gemaakt door the Internet of Things, waarmee je sensoren inzet om realtime data te verzamelen over de staat van apparatuur en onderdelen. De business had hiervoor al verschillende cloudapplicaties draaien. Maar wie alles uit de Cloud wil halen, moet cloudtechnologie organisatie-breed inzetten. Dat betekent: Cloud de basis maken van alle interne en externe processen. Dat was de reden dat Alfen de experts van Weolcan in 2020 aan boord haalde. Samen met het IT-team brachten zij het applicatielandschap in kaart en begeleidden zij de start van de cloudmigratie.

 

‘Toen ik in december vorig jaar bij Alfen begon was het niveau al behoorlijk hoog,’ vertelt Roxana. ‘Geweldig, want daarom hoefde ik niet bij 0 te beginnen.’ Daar kwam bij dat Roxana Weolcan al kende uit het verleden. Ze had een aantal consultants al aan het werk gezien en kon zich goed vinden in de Weolcan visie op Cloud Governance: focus op cultuur, processen en vooral op mensen. Voor Roxana was het daarom logisch dat ze ook in het vervolgtraject zouden blijven samenwerken.

Toch nog werk te doen

Veel pas gemigreerde organisaties storten zich op de nieuw geïmplementeerde cloudtechnologie en vergeten dat de processen en werkwijze nog steeds dezelfde zijn. Het gevolg is dat je op dezelfde manier werkt als vóór de migratie, maar dan vanuit de Cloud. En dan heeft cloudtechnologie niet zo gek veel zin. ‘Cloud vraagt om een andere manier van samenwerken,’ vertelt Roxana. Om dat voor elkaar te krijgen, ging ze aan de slag met Cloud Governance: een aanpak waarmee je processen aanpast op de nieuwe situatie in de Cloud en expertises zó combineert dat je optimaal gebruik maakt van de nieuwe technologieën.

 

‘Toen ik begon, werd er bij Alfen al behoorlijk goed samengewerkt tussen IT en de business,’ herinnert Roxana zich. ‘Mensen van verschillende expertises staken hun hoofden bij elkaar en trokken als DevOps teams met elkaar op.’ Toch was er ook nog werk te doen. ‘Developers lopen nu eenmaal voor op technisch gebied. Tegelijkertijd heeft de business specifieke eisen aan die techniek. Daarom moest er meer gepraat worden over en weer.’ Naast het opzetten van nieuwe samenwerkingsvormen werd ook tijd vrijgemaakt voor de training van de medewerkers. Cloudnative werken vraagt immers om andere vaardigheden, kennis en routines. Ook de communicatie met leveranciers en partnerbedrijven werd intensiever. Dankzij de nieuwe cloudtechnologie konden zij hun systemen makkelijker koppelen met die van Alfen, waardoor ze nu nauw samen kunnen werken en echt deel uitmaken van de transformatie.

‘Uiteindelijk wil ik dat IT niet alleen reageert op wensen vanuit de business, maar ook zelf de technologische trends identificeert, test en met ideeën komt’

Roxana van der Hoogt, IT director bij Alfen BV

Cloud Governance

Inmiddels heeft Alfen geheel volgens de Weolcan traditie alle aandacht gericht op People, Processes & Technology. Medewerkers worden opgeleid in cloud en verspreiden deze kennis weer door de organisatie. Ook onderhouden zij het contact met interne stakeholders zoals de CFO en de Security Officer. In dit verhaal speelt Weolcan expert Eric Groot een belangrijke rol. Hij heeft het Weolcan Cloud Governance Frameworkgeïmplementeerd en is als Cloud Architect betrokken bij de cloudmigratie en adoptie. Dat heeft grote voordelen, omdat Eric als Cloud Architect zelf aan de tekentafel heeft gestaan en zijn ideeën nu samen met de development teams van Alfen kan uitvoeren. Samen werken zij aan het grotere doel dat Roxana heeft gesteld: de IT-afdeling van een kostenplaats veranderen in een enabler van nieuwe technologieën. ‘Uiteindelijk wil ik dat IT niet alleen reageert op wensen vanuit de business, maar ook zelf de technologische trends identificeert, test en met ideeën komt,’ legt ze uit.

Grote stappen- alles volgens plan

Een mooi voorbeeld van deze rol als enabler is de bijdrage die cloud levert op het gebied van innovatie. Dankzij cloudtechnologie en goed doordachte architectuurkeuzes konden de diensten van Alfen nog verder verbeterd worden op het gebied van beschikbaarheid en schaalbaarheid. Zo kunnen laadpalen vanuit een app worden geconfigureerd en kunnen grote klanten hun systemen koppelen aan de backoffice van Alfen. Dankzij deze constante uitwisseling van informatie kan de hele keten gemoderniseerd worden. Een simpel voorbeeld: het is binnenkort mogelijk om een specifieke monteur op een specifiek tijdstip toegang te geven tot een laadpaal, zodat het serviceniveau verbetert en risico’s tot een minimum worden beperkt. Tegelijkertijd verzamelt die laadpaal continu data, die via cloudapplicaties wordt doorgestuurd en gebruikt wordt voor predictive maintenance. Daarnaast maakt cloud het makkelijker om diensten die in Nederland al bestaan snel uit te rollen in andere landen. Zo draagt de digitale transformatie ook flink bij aan de internationaliseringsplannen van Alfen.

‘Alles wat we doen, is op het hoogste niveau van functionaliteit, koppelingsmogelijkheden en beveiliging’

Roxana van der Hoogt, IT director bij Alfen BV

‘Ik ben enorm trots op de stappen die we gezet hebben met cloudtechnologie,’ vertelt Roxana. ‘Alles wat we doen is op het hoogste niveau van functionaliteit, koppelingsmogelijkheden en beveiliging. Ook hebben we nu een netwerk waarin developers, sales, aftersales en leveranciers nauw samenwerken en hun expertises bundelen.’ Haar grootste trots? Dat is misschien wel het proces zelf. ‘Onze cloudreis is een mooi voorbeeld van hoe zo’n traject eruit hoort te zien,’ zegt Roxana. ‘’De samenwerking met Weolcan heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd.’

Switch The Language

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com