Industry 4.0

Customer Case: Koninklijke Mosa

Industrie 4.0 waarbij de fabriek gebruik maakt van digitalisering van het productieproces.

Tegeltje, tegeltje aan de wand, wie levert maatwerk aan de klant?

Koninklijke Mosa is een tegelfabriek met een lange historie. Het bedrijf is gevestigd in Maastricht, waar tijdens de eerste industriële revolutie de allereerste fabriek in Nederland, De Sphinx, werd opgericht door de bekende grootindustrieel Petrus Regout. Koninklijke Mosa werd in 1883 opgericht door Hubert Gérard Louis Regout, zoon van Petrus, en samen met zijn zoon Louis begon hij een porseleinfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag naar porselein af en ging men zich toeleggen op de productie van keramische wand- en vloertegels.

Tegenwoordig is Koninklijke Mosa een begrip in de wereld van design met een rijke collectie innovatieve producten voor vloeren, wanden, gevels en terrassen in het hogere segment. Circa 6 miljoen vierkante meter tegels vinden jaarlijks hun weg naar klanten in 30 landen, verspreid over 4 continenten. Die marktpositionering, in combinatie met haar streven naar duurzame productie volgens het cradle-to-cradle principe, zorgt er voor dat Mosa voortdurend bezig is met het verbeteren en aanpassen van het primaire proces aan de wensen van de klant. Die wensen worden steeds specifieker en steeds vaker wordt dan ook in samenwerking met architecten of projectadviseurs een maatwerk oplossing geleverd. Dat betekent niet alleen een andere manier van werken voor de afdeling marketing en verkoop, ook de fabriek zal zich moeten bekwamen in het effectief en efficiënt produceren van steeds kleinere series.

Om in te kunnen spelen op die specifieke vragen uit de markt beschikt Mosa inmiddels over Design Studios in Amsterdam, London, Frankfurt en Berlijn, waar architecten en projectadviseurs advies krijgen. Deze persoonlijke benadering wordt online ondersteund door de website, waar klanten en opdrachtgevers niet alleen brochures kunnen downloaden, maar ook gebruik kunnen maken van een Patroon Generator om een persoonlijk en eigentijds ontwerp te maken. Woningbouwcorporaties of projectontwikkelaars kunnen gebruik maken van de Mosa Composer om hun klanten te begeleiden bij hun keuze. En met de Mosa Mix Calculator kan, op basis van het gekozen patroon de juiste aantallen tegels per soort of kleur berekend worden. Zo speelt Mosa on- en offline in op de individuele wensen van de klant.

Maar alles wat verkocht wordt, moet ook geproduceerd worden en we hadden al geconstateerd dat door in te spelen op de specifieke en persoonlijke wensen van de klant de seriegroottes steeds kleiner worden. Hoe kan je als tegeltjesfabrikant dan effectief en efficiënt blijven produceren? Juist ja, u raadt het al: door het productieproces te digitaliseren! Door overal in het productieproces met behulp van sensoren meetgegevens op te halen, deze in een zogenaamde ‘Data Lake’ te verzamelen en vervolgens met behulp van Big Data tools te analyseren, krijgt Mosa een steeds nauwkeuriger beeld welke kritieke meetwaarden bepalend zijn voor de kwaliteit van het eindproduct. Daarmee kan zij niet alleen gaan sturen op het verbeteren van die kwaliteit, maar ook tijdig ingrijpen als de kwaliteit negatief beïnvloedt dreigt te worden. Real-time kwaliteitscontrole dus, in plaats van achteraf, waarmee veel tijd en kosten bespaard kunnen worden. Bovendien kan ook hier met behulp van ‘predictive maintenance’ het hele productieproces zodanig onder controle komen dat storingen voorkomen kunnen worden. Industrie 4.0 noemen we dat, we leven immers in het tijdperk van de 4e industriële revolutie, waarbij de fabriek gebruik maakt van digitalisering van het productieproces om de kwaliteit te verbeteren en er in plaats van massafabricage een maatwerkproduct geleverd kan worden. Zo kan Mosa ook bij gebrek aan ‘Economies of Scale’ streven naar ‘Operational Excellence’ om zo effectief en efficiënt mogelijk te produceren en tegelijkertijd aan de persoonlijke wensen van de klant voldoen. Tegeltje, tegeltje aan de wand, MOSA levert maatwerk aan elke individuele klant!

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com