Case

Customer Case: Lely - Happy Cows!

Samen met samenwerkingsplatform Blue Dolphin startte robotproducent Lely een digitale transformatie- eentje die zo de schoolboeken in kan. 

Guus kom naar huus, want de koeien staan op springen!

Lely is een oer-Hollands bedrijf uit Maassluis, gespecialiseerd in het automatiseren van de melkveehouderij. In 1992 introduceerden ze het prototype van de Lely Astronaut, een machine waarmee ze koeien konden melken. Het was het begin van een ongekende kwaliteits- en productiviteitsverbetering in de melkvee industrie en melkveehouders zien dit dan ook als de belangrijkste uitvinding voor de melkveehouderij in de 20e eeuw. Die allereerste machine is doorontwikkeld en tegenwoordig maakt Lely robots, niet alleen om koeien te melken, maar ook om koeien te voeren, om stallen schoon te vegen en ga zo maar door. Inmiddels is Lely uitgegroeid tot wereldwijd marktleider in de robotisering van de melkveehouderij. 

Dat is natuurlijk prachtig, maar kent ook weer nieuwe uitdagingen. Omdat hun machines niet perse in robotvriendelijke omgevingen hun werk moeten doen, koeienpoep is geen beste smeerolie voor een robot, gaat er natuurlijk nog wel eens iets stuk. Dat op zichzelf hoeft geen probleem te zijn als je de after-sales organisatie met een professioneel dealer netwerk zo hebt ingericht dat je altijd binnen de beloofde tijd bij de boer op de stoep staat om het euvel te verhelpen. Maar met meer dan 25 duizend robots bij 15 duizend klanten, verspreid over 60 landen, is dat best een uitdaging. En al helemaal als het euvel tot penibele situaties in de stal kan leiden, omdat de koeien niet op tijd gemolken worden. Dan klinkt in de stal dat oude liedje van Alexander Curly: Guus kom naar huus, want de koeien staan op springen! En Guus is de onderhoudsmonteur van de firma Lely te Maassluis, vandaar. Of ie het maar even wil regelen!

Van reactief naar proactief

Lely moest dus op zoek naar mogelijkheden om sneller te kunnen reageren op storingsmeldingen, anders dan met een groeiend legertje service monteurs. Lely moest bedenken wat het echte belang van hun robots is voor hun klanten. Dat is natuurlijk niet de mooiste robot of de snelste veegmachine. Het belang van de boer is blije koeien! Want sinds het bommetje van Melkunie weten we allemaal: blije koeien geven meer en betere melk. En koeien maak je blij als de stal regelmatig wordt schoon geveegd, als ze vaker dan 1x per dag vers voer krijgen en als ze zelf mogen bepalen wanneer ze gemolken worden. Lely verkoopt dus feitelijk geen robots, maar zorgt voor de continuïteit van het primaire proces van de boer: stallen vegen, koeien voeren en koeien melken. De vraag is nu: hoe kan Lely met de nieuwe digitale technologie de after-sales activiteiten zodanig automatiseren dat ze de bedrijfsdoelstelling van hun klanten helpen realiseren? Dat kan door de robots te voorzien van sensoren, die allerlei meetgegevens verzamelen, die vervolgens met behulp van Internet of Things technologie worden doorgegeven aan de centrale computer van Lely. Met die verzamelde gegevens kan Lely met behulp van Big Data analyse een goed beeld krijgen onder welke omstandigheden een bepaalde storing kan optreden. We noemen dit ‘predictive maintenance’. Met andere woorden: met behulp van continu verzamelde gegevens kunnen we storingen voorspellen, die in de directe toekomst kunnen gaan optreden. Op basis van die informatie kan Lely een service monteur op pad sturen, die het euvel verhelpt nog voordat het probleem zich aandient.

Van product naar dienst

Zo kan Lely niet alleen haar service organisatie beter en efficiënter aansturen, maar kunnen storingen voorkomen worden, waarmee de continuïteit van het primaire proces van de boer gewaarborgd is. Lely verkoopt op dat moment geen producten meer, maar verkoopt een dienst, waar de boer op kan vertrouwen. Met als eindresultaat: Happy Cows!

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com