Case

Customer Case: Portbase
Smart Ports

Via één loket de logistieke ketens van de Nederlandse havens zo aantrekkelijk mogelijk maken!

Smart Port

Portbase is in 2009 opgericht door Havenbedrijf Rotterdam en Haven Amsterdam en is ontstaan door de activiteiten van het Rotterdamse Port Infolink en het Amsterdamse PortNET te laten fuseren. De ambitie van Portbase is om via één loket de logistieke ketens van de Nederlandse havens zo aantrekkelijk mogelijk te maken en ze heeft daarbij de brede steun van het havenbedrijfsleven. Daartoe heeft Portbase het Port Community System (PCS) gebouwd, een digitaal platform, waarmee alle haven gerelateerde bedrijven onderling en met overheden kunnen communiceren. Met haar stakeholders streeft zij er naar om de Nederlandse havens de slimste havens van Europa te maken door het faciliteren van integrale, real-time planning van de logistieke keten, het ecosysteem van de Nederlandse havens te versterken en het realiseren van paperless ports. Je zou kunnen zeggen: Portbase ís de digitale strategie van de Nederlandse havenbedrijven. Een Digitale Enterprise avant le lettre. Bravo!

Het ecosysteem van de haven van Rotterdam:

Met 14 duizend gebruikers en nu al 82 miljoen berichten per jaar(!) is Portbase een succesverhaal. Maar succes straalt niet alleen van je af, het trekt ook nieuwe gebruikers aan. Naast het faciliteren van het huidige berichtenverkeer komen voortdurend nieuwe vragen over mogelijkheden voor nieuwe informatiediensten op hen af. Bovendien is het PCS een open platform, wat betekent dat ook andere partijen binnen het ecosysteem applicaties kunnen ontwikkelen, waarmee zij met het PCS willen koppelen. Daarmee ontstaat de behoefte aan een platform, waarop niet alleen productie gedraaid kan worden, maar waarop tegelijkertijd nieuwe applicaties ontwikkeld kunnen worden, waarmee eenvoudig externe informatiebronnen gekoppeld kunnen worden en waarop Big Data analyses uitgevoerd kunnen worden. Aan innovatieve ideeën dus geen gebrek, maar voor Portbase is het wel een enorme uitdaging om dit te faciliteren en in goede banen te leiden. Zeker gezien het feit dat het platform op dit moment wordt gehost bij een System Integrator, waar zij steeds vaker, zowel technisch als organisatorisch, tegen de grenzen van de flexibiliteit aanlopen.

Cloud behoefte

Portbase had behoefte aan een Cloud Strategie, waarmee genoemde uitdagingen geadresseerd konden worden. Na het in kaart brengen van de gewenste functionaliteit van het nieuwe platform, onderzoek naar vraag en aanbod in de markt, opstellen van een Business Case en een gedegen analyse van de eisen ten aanzien van Cloud Governance (compliancy, risk, veiligheid, continuïteit en budget bewaking), bleek een Public Cloud met geavanceerde infrastructuur (Infrastructure-as-a-Service) en ontwikkel diensten (Platform-as-a-Service) de beste keuze. Daartoe werd om een aantal redenen Amazon Web Services (AWS) geselecteerd:

 • AWS biedt een API Gateway, waarmee heel snel externe informatiebronnen of applicaties van andere spelers in het ecosysteem gekoppeld kunnen worden.
 • AWS heeft on-board Big Data tools, waarmee eenvoudig geïntegreerd kan worden om snel analyses en berekeningen uit te voeren
 • AWS beschikt over nog veel meer out-of-the-box capabilities, waarmee de innovatiesnelheid aanzienlijk verhoogd kan worden

Door gebruik te gaan maken van een cloud-based infrastructuur- en ontwikkelplatform kan Portbase blijvend voorzien in de toenemende vraag naar nieuwe informatiediensten en de ontwikkeling van nieuwe applicaties in co-creatie met de partners in het ecosysteem van de Nederlandse havens. Daarmee creëert zij een platform, dat niet alleen voorziet in schaalbare productiecapaciteit, maar tevens een versnelling van innovatie faciliteert, waarmee zij blijvend de Nederlandse havens tot de slimste van Europa kan maken. In de woorden van prof. Dr. Olaf Merk: “Smart ports are the only ports that will survive”.

Dankzij de overstap naar de cloud, kunnen we onze vierduizend klanten ook op lange termijn hoge betrouwbaarheid garanderen

Peter de Graaf – Directeur Portbase

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com