Cloud Governance

Zo ga je van cloudmigratie naar digital enterprise

Het begint op te schieten met je cloudplannen. Je hebt je applicatielandschap in kaart gebracht, de landingsplaatsen bepaald en een migratiestrategie opgesteld voor alle applicaties. Niet-al-te-belangrijke applicaties (de zogenaamde commodity applicaties) heb je vervangen door SaaS-producten en je maakt plannen om contracten met datacenters of hostingproviders op te zeggen.

Deze post-migratie periode is spannend. Want gaat je cloudstrategie zich uitbetalen in die wendbare, innovatieve digital enterprise? Om daar te komen, moeten alle ballen nu op cloud governance: het beheren van techniek, processen én mensen in de nieuwe situatie.

Wil je direct concreet aan de slag met cloud governance? Ga dan naar onze interactieve knowledge base.

Wat is cloud governance?

Cloud governance is het proces waarmee je jullie processen en manier van werken aanpast op de nieuwe situatie in de cloud. Daarmee is het onderdeel van de transitie van het oude Operating Model naar het nieuwe “Target Operating Model”. Bij Digital Enterprises is dit gelukt: daar werkt alles zo samen dat cloud innovatie versnelt. Nu klinkt dit heel logisch, maar in de praktijk is cloud governance een uitdaging. Je verhuist niet alleen de applicaties; je zet IT op een compleet nieuwe manier in. Die nieuwe manier heeft invloed op de IT-backbone van je organisatie, maar ook op processen en dus op mensen.

Laten we per onderdeel eens kijken wat die invloed precies is.

Platform

Veel applicaties worden uit hun oude, vertrouwde datacenters gehaald en verplaatst naar een compleet nieuwe omgeving. Andere applicaties vervang je door SaaS-producten en weer andere zet je simpelweg uit. En omdat applicaties van vorm en locatie veranderen, wijzigt ook het beheer van die applicaties. Naast al deze wijzigingen komen er ook nog activiteiten bij. Denk aan het regelen van beveiliging, integraties en connectiviteit.

People

Een cloudmigratie heeft een enorme impact op je collega’s, ook buiten de IT-afdeling. Zij moeten nieuwe gewoontes ontwikkelen en tegelijkertijd oude gewoontes afleren, hun kennis bijspijkeren én wennen aan meer eigen verantwoordelijkheid. Een flinke organisatie- en cultuurverandering dus, die voor een groot deel bepaalt of een cloudmigratie slaagt of niet.

Process

Na de cloudmigratie wordt ‘IT operations’ opeens ‘cloud operations’ en die stuur je niet op dezelfde manier aan. In de oude situatie kon je toe met een verticale organisatiestructuur waarin je teams als onafhankelijke eilandjes aanstuurde. Maar in een cloud-driven organisatie moeten multifunctionele teams zelfstandig aan de slag. Dit lukt alleen als je vooraf afspraken maakt over samenwerking en kostenbeheer én zorgt dat de juiste mensen toegang hebben tot de juiste systemen.

Staan alle applicaties en processen op hun plek maar voelen mensen zich ontredderd en overvraagd? Dan wordt cloud geen middel om een digital enterprise te worden, maar een erg duur eindstation. Richt je in je cloudinspanningen dus vooral op mensen, ook al zegt je verstand dat techniek belangrijker is.

Bart Veldhuis, Medeoprichter en Cloud Architect Weolcan

Cloud governance- de randvoorwaarden

Een goedgekeurde cloudstrategie

Digital enterprises onderscheiden zich niet met cloudapplicaties; ze onderscheiden zich door de juiste inzet van die applicaties. Ga je zonder goedgekeurde strategie migreren? Dan krijg je het moeilijk in de cloud.

Je weet de bestemming van je applicaties

Om cloud strategisch in te zetten, moet je weten welke applicaties waar komen te staan. Sommige applicaties verhuizen mee naar de cloudomgeving, terwijl je andere laat staan of zelfs uitzet. Als je dit weet voordat je begint met migreren, bespaar je jezelf een hoop moeite.

Eerst meer weten over zo’n cloudstrategie?

Cloud governance- het plan

Als je aan bovenstaande voorwaarden hebt voldaan, kan je beginnen met jouw cloud governance plan. Dit begint met het samenstellen van een Cloud Centre of Expertise (CCoE): een intern team dat de verantwoordelijkheid gaat dragen over de nieuwe cloudsituatie. CCoE teamleden verdiepen zich in de cloudmaterie, overleggen met sleutelfiguren zoals de CIO en CEO en verspreiden hun kennis over de organisatie.

Stel je eigen Cloud Center of Expertise samen!

Wil je weten hoe Cloud Centre of Expertise werkt en hoe het team eruit kan zien in jullie specifieke situatie? Download dan onze quick guide. Hierin leggen we uit hoe jij je eigen CCoE samenstelt én hoe je het team lanceert binnen je organisatie.

De weg naar de digital enterprise in beeld

Cloud governance done right regel je niet in paar dagen. Zie het als een snelweg die je vanaf je cloudstrategie naar een digital enterprise leidt. Om op je bestemming te komen, heb je een plan nodig, een goed voertuig en een route. Hiermee krijg je niet alleen meer snelheid; je voorkomt ook dat je de verkeerde afslag neemt. In bovenstaande video legt Weolcan oprichter en Cloud Architect Bart Veldhuis uit hoe dit werkt.

Cloud Maturity Scan

Wat is jullie cloudvolwassenheid?

De weg naar de digital enterprise ziet er voor iedere organisatie anders uit. Daarom hebben wij een scan ontwikkeld die jullie cloudvolwassenheid meet op zes gebieden. Benieuwd naar jullie focuspunten voor de komende periode? Doe de cloud maturity scan!

Download de quick guide en stel je eigen Cloud Center of Expertise samen!

Wil je weten hoe een Cloud Centre of Expertise werkt en hoe het team eruit kan zien in jullie specifieke situatie? Download dan onze quick guide. Hierin leggen we uit hoe jij je eigen CCoE samenstelt én hoe je het team lanceert binnen je organisatie.

Switch The Language

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com