Cloud Strategy

Migreer met een solide plan

Staat er een cloudmigratie op jullie planning? Dan worden het interessante tijden! Een reis naar Cloud kan je organisatie namelijk enorm veel opleveren. In het ideale geval transformeer je in een digital enterprise. Dit is een data-gedreven organisatie waarin zoveel mogelijk processen zijn geautomatiseerd waardoor het innovatietempo versnelt en de financiële middelen effectiever besteed worden. Iedere organisatie heeft het in zich om zo’n digital enterprise te worden, maar dat wil niet zeggen dat dat ook lukt. De grootste kans van slagen heb je door van tevoren een solide cloudstrategie te ontwikkelen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Voorwaarden voor een solide cloudstrategie

Een cloudmigratie is meestal de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling. Logisch, want Cloud gaat over techniek. Toch? Niet helemaal. Je hebt de business hard nodig om een cloudstrategie op te stellen die bijdraagt aan jullie strategische doelstellingen. Dit betekent dat je naast techniek ook goed moet kijken naar de benodigde kennis en expertise van mensen die níet op de IT-afdeling werken.

Vlak ook processen niet uit: die moeten zó zijn ingericht dat iedereen binnen jouw organisatie veilig en efficiënt kan werken. Een cloudmigratie is daarom de verantwoordelijkheid van alle verschillende afdelingen en zeker ook van het hogere management. Samen moeten jullie op zoek naar de juiste vorm van cloudbeheersing (“Cloud Governance”).

Met dit verhaal in ons achterhoofd komen we op vier belangrijke voorwaarden waar iedere cloudstrategie aan moet voldoen:

  1. De clouddoelstellingen staan in dienst van de overkoepelende organisatiedoelen
  2. Interne stakeholders worden zo vroeg mogelijk aangehaakt. Denk aan de CIO en de CFO.
  3. De migratieplanning houdt rekening met de belastbaarheid van afdelingen en mensen
  4. Er is rekening gehouden met eventuele omscholing en training van medewerkers, zowel qua planning als in de business case

Het stappenplan

Als je voorbereidingen treft voor een cloudmigratie, begin je meestal niet bij 0. Zo gebruiken jullie waarschijnlijk al een aantal SaaS-applicaties en heb je ongetwijfeld al wat plannen op papier staan. We raden je daarom aan om vóór je cloudmigratie vast te stellen wat jullie Cloud maturity level is. Dat doe je met de Cloud Maturity Scan:

Als je jullie Cloud Maturity hebt bepaald, weet je waar jullie staan en welke doelen realistisch zijn. En daarna kan je -eindelijk- starten! Dat doe je met onderstaand stappenplan. 

Stap 1. Bepaal je doelen met een strategy map

Zoals gezegd, is het belangrijk dat je jullie doelstellingen voor Cloud in lijn brengt met overkoepelende organisatiedoelen. De strategy map helpt hierbij. In deze methode neem je de overkoepelende doelen als uitgangspunt en bepaal je vervolgens de benodigde Cloud capabilities:

  • Strategische doelen– wat wil de organisatie bereiken?
  • Waarde voor de klant- welke waarde moet hiervoor geleverd worden aan klanten?
  • Impact op business, IT en Operating Model– welke aanpassingen moeten hiervoor worden doorgevoerd op de werkvloer?
  • Benodigde Cloud capabilities– waar moet de cloudstrategie aan voldoen om business en IT te ondersteunen?

Stap 2. Breng je applicatielandschap in kaart

Zodra je de doelstellingen van de cloudmigratie hebt bepaald, breng je het huidige applicatielandschap in kaart. Zo’n Application Landscape Assessment kan een flinke klus zijn, omdat veel afdelingen zelfstandig met applicaties werken waar jij misschien niet alle details van weet. Zorg er daarom voor dat je met iedere afdeling in gesprek gaat.

Benieuwd hoe een Application Landscape Assessment in z’n werk gaat? Bekijk de animatie!

Stap 3. Bepaal de juiste landingsplaats per applicatie

Vervolgens bepaal je per applicatie wat de juiste landingsplaats (=bestemming) is. Je hebt hier vijf opties:

  1. Vervangen door SaaS
  2. Migreren naar Public Cloud
  3. Migreren naar managed Public Cloud
  4. Migreren naar Managed Private Cloud
  5. Uitzetten

De juiste landingsplaats bepaal je op basis van de aard van de applicatie en je doelstellingen. Gaan jullie zoveel mogelijk automatiseren en gaat het over een niet missie-kritische applicatie? Dan kan je die het beste afnemen als SaaS-dienst. Gaat het om een missie-kritische applicatie die jouw organisatie een groot concurrentievoordeel oplevert? Dan hou je de applicatie waarschijnlijk liever in eigen beheer en is SaaS weer minder geschikt. Zo ga je alle applicaties af, tot je vijf “emmertjes” met applicaties hebt die dezelfde bestemming hebben.

Tip: een beslisboom is een fijne tool om de landingsplaats van je applicaties te bepalen. Je vindt ‘m in ons e-book!

Stap 4. Creëer een high-level design

Aan de hand van de verschillende landingsplaatsen stel je een high-level design op. Dit is een hoog-over beeld van de toekomstige inrichting van jullie cloudplatform. In je high-level design verwerk je de belangrijkste nieuwe bouwblokken, maar geef je ook aan welke huidige werkwijzen je wilt meenemen. Het resultaat is een mooi boodschappenlijstje voor:

  • Tools voor applicatie- en platformbeheer
  • Netwerkverbindingen
  • Applicatie- en data-integratie
  • Security & Compliance

Stap 5. Maak een Cloud Business Case

Dit is het moment waarop je kan berekenen wat een applicatie gaat kosten na de cloudmigratie. En dus ook wat het verschil is met de huidige gebruikskosten. Op dit punt kan je daarnaast voorspellingen doen over de voordelen van de nieuwe landingsplaats. Deze berekeningen en verwachtingen verwerk je in een Cloud Business Case. Hiervoor heb je een financieel model nodig waarmee je verschillende ‘views’ van de kosten maakt per applicatie. Zo wil je een dwarsdoorsnede kunnen maken van alle kosten die geassocieerd zijn met één applicatie, of een doorsnede van de kosten die gemaakt worden voor één type platform. Bijvoorbeeld:

“Wat kost het onderhouden van de Linux-servers in ons eigen datacenter?”

Een Cloud Business Case vraagt om wat uitzoekwerk, maar in veel gevallen kan je ook gebruik maken van benchmarkdata. Ga je aan de slag met jouw Cloud Business Case? Lees dan eerst dit artikel.

Stap 6. Stel een roadmap op

Als je van alle applicaties de nieuwe bestemming weet, kan je gaan plannen. Dit doe je met een roadmap, waarin je naast de technische werkzaamheden ook de organisatorische activiteiten en de impact op de business in één overzichtelijk schema samenbrengt. Zo zijn er per applicatieverhuizing andere mensen betrokken, die tijdelijk gestoord worden in hun dagelijkse werkzaamheden of zelfs omgeschoold moeten worden. Maak daarom altijd een inventarisatie van de human resources in je bedrijf. Wie gaat wat merken van de cloudmigratie? En is er genoeg kennis in huis of heb je een externe partij nodig die jullie begeleidt?

Op basis van die inventarisatie kan je de daadwerkelijke migratie plannen. Let er hierbij op dat de druk goed verspreid is over de hele organisatie. Migreer vervolgens eerst de applicaties die je het snelst wat opleveren in cloudvorm. Een niet-missie kritische applicatie die je veel goedkoper als SaaS-product kan afnemen, bijvoorbeeld.

Naar Cloud migreren met een plan- download het e-book

Heb je behoefte aan een concreet plan om jullie cloudmigratie op poten te zetten? Download dan ons e-book, waarin we je in jargon-vrije taal door alle stappen leiden. In het e-book lees je:

  1. Hoe je jullie drijfveren bepaalt
  2. Wat de impact van Cloud is op jullie huidige applicatielandschap en organisatie
  3. Hoe je een Cloud business case maakt
  4. Welke applicaties je eerst migreert en waarom
Switch The Language

    Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

    ADDRESS

    63739 street lorem ipsum City, Country

    PHONE

    +12 (0) 345 678 9

    EMAIL

    info@company.com